onsdag 26 maj 2010

Hur allting startade - storyn bakom "Skit i mössan"

Vi var ett av kanske 200 par med barn i magarna som hade samlats i en jättestor aula. Det kallades föräldrautbildning men var egentligen en enda lång förlossning – varje skede beskrevs detaljerat och vi fick lära oss helt nya latinska namn på våra underliv.


Min sambo väckte mig lagom till slutet när det var dags för frågestund. Hittills hade livet efteråt inte berörts alls, när man står där villrådig på parkeringsplatsen med ett knyte i famnen och ska åka hem. Då, när man ska klara sig på egen hand och det nya livet verkligen börjar.

Jag räckte upp handen:

”Har du några tips kring den första tiden hemma?”

Barnmorskan uppe på scenen sken upp.

”Bra att du tar upp det. För ni vet väl att hälften av alla separationer sker under barnets första år? Mitt råd är: praaata med varandra. Glöm inte det. Lycka till!”

Lamporna släcktes – liksom hoppet hos hundratals blivande föräldrar.


Den minst sagt ångestskapande uppgiften om att hälften av alla skilsmässor och samboseparationer sker under barnets första år sprids av experter, i lekparker och på föräldrautbildningar. I en föräldrabok står det så här: ”Statistiken talar dessvärre ett dystert språk. Över hälften av de par som skiljer sig eller separerar, gör det under barnets första arton månader. Med andra ord spricker många familjer under barnets första år.”

Var kommer det från? Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, är det nämligen helfel.

En tanke väcktes i mitt huvud: Om den här välspridda uppgiften är fel, hur mycket av allt annat som vi får höra är också felaktigt?

Läs "Skit i mössan - 59 myter och missförstånd kring barn och föräldrar" för att få veta hur det egentligen ligger till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar